Meertalige site Yacht Registration


Meertalige site Yacht Registration

Voor Yacht Registration Holland heb ik een compleet nieuwe meertalige e-commerce website ontwikkeld. WordPress en de populaire vertaalplugin WPML vormen de basis voor deze meertalige e-commerce site waar veel maatwerk in zit. Uiteraard speelt SEO ook een belangrijke rol voor een dergelijke e-commerce website en daarvoor is dan ook de populaire SEO plugin Yoast voor ingezet.

Op de website van Yacht Registration kunnen bezoekers hun boot,  jacht of ander vaartuig registreren onder de Nederlandse vlag. Ook kan er direct online een radio licentie besteld worden voor radio apparatuur aan boord. De complete aanvraag wordt via de site afgehandeld in een wizard en via een REST koppeling doorgezet naar het CRM systeem van Yacht Registration Holland.

Bij het ontwerpen en bouwen van de site is veel aandacht besteed aan het proces dat mensen doorlopen om online hun jacht te kunnen registeren.  Vanaf de startpagina moest meteen helder zijn wat de diensten en prijzen zijn. Een leuke uitdaging want het registeren van een jacht of boot is toch een redelijk complex en specifiek product. Daarom ben ik begonnen om bij aanvang van de opdracht eerst de startpagina in een wireframe schetsmatig uit te werken. Hierdoor kon snel helder gemaakt kon worden hoe de site zou gaan functioneren en hoe de diensten op een heldere manier gepresenteerd konden worden. Vervolgens is het wireframe door vormgever Berber van den Brink omgezet in een grafisch ontwerp. Nadat het ontwerp was uitgewerkt is gestart met teksten schrijven en de technische realisatie van de website.

Als eerste is er gewerkt aan een Nederlandse versie van de site die compleet werkend was en ook qua teksten en SEO helemaal geoptimaliseerd was. Daarna is de site in diverse andere talen uitgerold. Voor elk taalgebied is een eigen domeinnaam in het leven geroepen. Door het inzetten van WPML is gelukt om relatief eenvoudig meerdere domeinnamen met websites in meerdere talen vanuit één centrale WordPress installatie te beheren. Hierdoor hoeft er voor de 8 domeinnamen slechts 1 WordPress installatie up to date gehouden te worden.

Om de SEO rankings van de oude site niet te verliezen heb ik voor vrijwel elke URL van de oude site een 301 redirect ingesteld naar relevante content op de nieuwe site. Zo wordt ook voorkomen dat bezoekers vanuit de zoekmachines op een 404 pagina terecht komen. Het duurt namelijk meestal nog even voordat een nieuwe site geheel door Google geïndexeerd is.

Voor het ontwerp heb ik samengewerkt met Berber van den Brink. Daarnaast heb ik gewerkt met een tekstschrijver voor de SEO optimalisatie en vertaalburo EasyTranslation voor het vertalen en plaatsen van de meertalige content. Dit project is wat mij betreft een mooi voorbeeld van hoe ik met mijn netwerk een opdracht waarbij meerdere disciplines nodig zijn tot een goed einde kan brengen.

Tags:

Terug