Brammibals donuts is een zeer sympathieke vegan donut zaak in Berlijn waarvoor ik de website heb gebouwd.
Voor de site is een wireframe en compleet nieuw design ontwikkeld door sodastudio.nl. Hierbij is goed gekeken naar de flow van het online bestellen van donuts voor de klant en hoe dit op een zo efficient mogelijke manier voor de klant te doen is.
Ik heb vervolgens het uitgewerkte design gerealiseerd in WordPress en ook alle bestaande orders en producten gemigreerd van de vorige website naar de nieuwe versie. Het betreft een WordPress website met een op maat gemak thema en custom built bestel systeem (webshop) voor het online bestellen van donuts en inmiddels ook merchandise en digitale vouchers. Hierbij zijn koppelingen gelegd met Google sheets, iPad agenda’s en de kassa software om de processen zo efficient mogelijk in te richten. De gehele site werkt in het Duits en Engels. Hiervoor heb ik gebruikt gemaakt van de populaire WordPress plugin WMPL.
Dit was voor mij een erg leuk project om te doen omdat er een prachtig design lag voor een sympathiek bedrijf en er ook een aantal technische uitdagingen in de opdracht zaten voor mij.
In opdracht van GH+O heb ik gezorgd voor de technische realisatie van deze zeer toegangelijke WordPress website voor de gemeente Heerenveen.
Een project waar in ook inhoudelijk heel blij van werd, want wie wordt er niet blij van het promoten van een groenere wereld? Ik in elk geval wel.
Het concept en design voor deze website zijn ontwikkeld door GH+O uit Leeuwarden. De technische realisatie is door mij gedaan in de vorm van een op maat gemaakt WordPress thema waarbij gebruik gemaakt is van een aantal custom post types en diverse op maat gemaakte gutenberg blokken zodat alles in WYSIWYG modus (what you see is what you get) door de gemeente aan te passen is. Er is gebruik gemaakt van diverse subtiele animaties om de site een vloeiende ervaring te geven tijdens het bladeren en scrollen.
Sinds september 2020, dus ongeveer rond de oplevering van deze website, dienen overheidswebsites te voldoen aan de WCAG 2.1 norm voor toegangelijkheid. Het toegankelijk maken van de site volgens de WCAG 2.1 heb ik in samenwerking met de communicatie afdeling van de gemeente Heerenveen gedaan.
Teezr.nl is een website van het practoraat brede vorming binnen ROC Friese Poort. TeezR biedt actuele content aan voor docenten en studenten over uiteenlopende sociale en maatschappelijke thema’s zoals: kunst, cultuur, economie, religie, filosofie, sport, ecologie, diversiteit en de samenleving. De blog is bedoeld als ondersteuning bij de lessen op het MBO onderwijs.
In opdracht van GH+O heb ik deze website gerealiseerd. Het is een WordPress website en hier is WordPress ook aardig gebruikt zoals het ooit begon: als weblog. Het concept en ontwerp zijn ontwikkeld door GH+O. De content is gemaakt door docenten aan ROC Friese Poort. De vertaalslag van het desktop design naar mobiel heb ik zelf gedaan. Ik heb de oude (door Friese Poort intern ontwikkelde) WordPress omgeving omgezet naar het design en concept dat GH+O heeft bedacht. Na de migratie van de WordPress website heb ik een groep docenten middels een training wegwijs gemaakt in de nieuwe WordPress omgeving zodat zij zelf de website kunnen vullen met actuele content.
Ik vond het een mooie omdracht om te doen omdat het een maatschappelijk doel dient en omdat er door GH+O een mooi concept en design neergezet was. Een mooi voorbeeld van hoe je wat moois neer kunt zetten als je de juiste mensen op de juiste expertises inzet.
Culture & Management Consulting brengt met diverse online tools en vragenlijsten persoonlijke cultuur en organisatie culturen in beeld en geeft personen en organisaties hiermee inzicht in de organisatie en heersende culturele opvattingen. Ik heb de gebruikte online vragenlijsten en rapportage tools gerealiseeerd in een op maat gemaakt online platform.
De applicatie heb ik helemaal op maat opgebouwd in het CakePHP framework. Het is een applicatie met 3 gebruikersrollen (administrators, moderators en deelnemers). Per tool / vragenlijst zijn er verschillende rapportage mogelijkheden. Een deel van de rapportages wordt in PDF formaat opgebouwd en via de mail aan de deelnemers en moderators verstuurd. Sommige rapporten zijn voorzien van dynamisch gegenereerde grafieken / infographics. Voor het maken van PDF rapportages heb ik het nodige maatwerk gemaakt bovenop de op php gebaseerde FPDF library. Voor de dynamische afbeeldingen in de rapportages heb ik gewerkt met de PHP GD library. SASS naar CSS en javascript code optimalisaties heb ik allemaal in Grunt geregeld. Echt een project waar alle maatwerk skills in gestopt zijn.
Tussen Augustus 2020 en zomer 2021 zijn er nog 2 nieuwe tools en tools met bijhehorende raportages aan de bestaande applicatie toegevoegd.
Voor uitgeverij Essener (onderdeel van Malmberg) heb ik een website redesign met webshop gerealiseerd. De indeling en wireframes zijn grotendeels intern door Essener uitgewerkt waarna het ontwerp is gemaakt door swanink.nl. De realisatie in WordPress en het plaatsen van een groot deel van de content is door mij gedaan. De website is voor een groot deel opgezet als een one page site met losse pagina’s voor de verschillende methodes die er aangeboden worden, een losse webshop en een losse FAQ pagina.
Het WordPress thema is op maat gebouwd en ook de webshop is een op maat gemaakt onderdeel binnen WordPress geworden. Er is bewust gekozen om bestaande webshop plugins niet te gebruiken omdat er nog wel wat afwijkende zaken zijn aan de webshop implementatie.
Het WordPress thema is voorzien van diverse op maat gemaakte Gutenberg blocks waardoor eigenlijk alles door de klant is in een WYSIWYG omgeving aan te passen is. Omdat er in het thema op diverse plekken met iconen gewerkt wordt heb in een eigen icon plugin ontwikkeld waarmee op diverse plekken binnen bestaande blokken iconen ingevoerd kunnen worden. Ik was verbaasd dat een dergelijke plugin nog niet bleek te bestaan voor WordPress. Er kan indien gewenst met een op maat gemaakte icon set gewerkt worden.
Voor Yacht Registration Holland heb ik een compleet nieuwe meertalige e-commerce website ontwikkeld. WordPress en de populaire vertaalplugin WPML vormen de basis voor deze meertalige e-commerce site waar veel maatwerk in zit. Uiteraard speelt SEO ook een belangrijke rol voor een dergelijke e-commerce website en daarvoor is dan ook de populaire SEO plugin Yoast voor ingezet.
Op de website van Yacht Registration kunnen bezoekers hun boot, jacht of ander vaartuig registreren onder de Nederlandse vlag. Ook kan er direct online een radio licentie besteld worden voor radio apparatuur aan boord. De complete aanvraag wordt via de site afgehandeld in een wizard en via een REST koppeling doorgezet naar het CRM systeem van Yacht Registration Holland.
Bij het ontwerpen en bouwen van de site is veel aandacht besteed aan het proces dat mensen doorlopen om online hun jacht te kunnen registeren. Vanaf de startpagina moest meteen helder zijn wat de diensten en prijzen zijn. Een leuke uitdaging want het registeren van een jacht of boot is toch een redelijk complex en specifiek product. Daarom ben ik begonnen om bij aanvang van de opdracht eerst de startpagina in een wireframe schetsmatig uit te werken. Hierdoor kon snel helder gemaakt kon worden hoe de site zou gaan functioneren en hoe de diensten op een heldere manier gepresenteerd konden worden. Vervolgens is het wireframe door vormgever Berber van den Brink omgezet in een grafisch ontwerp. Nadat het ontwerp was uitgewerkt is gestart met teksten schrijven en de technische realisatie van de website.
Als eerste is er gewerkt aan een Nederlandse versie van de site die compleet werkend was en ook qua teksten en SEO helemaal geoptimaliseerd was. Daarna is de site in diverse andere talen uitgerold. Voor elk taalgebied is een eigen domeinnaam in het leven geroepen. Door het inzetten van WPML is gelukt om relatief eenvoudig meerdere domeinnamen met websites in meerdere talen vanuit één centrale WordPress installatie te beheren. Hierdoor hoeft er voor de 8 domeinnamen slechts 1 WordPress installatie up to date gehouden te worden.
Om de SEO rankings van de oude site niet te verliezen heb ik voor vrijwel elke URL van de oude site een 301 redirect ingesteld naar relevante content op de nieuwe site. Zo wordt ook voorkomen dat bezoekers vanuit de zoekmachines op een 404 pagina terecht komen. Het duurt namelijk meestal nog even voordat een nieuwe site geheel door Google geïndexeerd is.
Voor het ontwerp heb ik samengewerkt met Berber van den Brink. Daarnaast heb ik gewerkt met een tekstschrijver voor de SEO optimalisatie en vertaalburo EasyTranslation voor het vertalen en plaatsen van de meertalige content. Dit project is wat mij betreft een mooi voorbeeld van hoe ik met mijn netwerk een opdracht waarbij meerdere disciplines nodig zijn tot een goed einde kan brengen.